Наши проекты:

Про знаменитості

Алла Сурікова: біографія


Алла Сурікова біографія, фото, розповіді - радянський і російський кінорежисер і сценарист, народна артистка Росії, член Союзу кінематографістів Росії
-

радянський і російський кінорежисер і сценарист, народна артистка Росії, член Союзу кінематографістів Росії

Біографія

Алла Сурікова народилася 6 листопада 1940 в Києві.

Закінчила філологічний факультет Київського університету (1965), за спеціальністю російська мова та література, паралельно займаючись математичної лінгвістикою. В кінці 1960-х років Алла Сурікова прийшла в кіно, працювала асистентом режисера на телевізійній картині «Маленький шкільний оркестр» (1968) і на фільмі «Чи вмієте ви жити?» (1970). Автор ідеї дитячого гумористичного кіножурналу «Єралаш» (1972 р.)

У 1973 році закінчила Вищі дворічні курси сценаристів і режисерів, відділення режисерів-постановників дитячого фільму, художній керівник Георгій Данелія. Її короткометражна дипломна картина «Лжінка, або Маленька брехня і великі неприємності» була удостоєна в 1974 році призу Держкіно УРСР «За кращу режисуру» на Всесоюзному кінофестивалі «Молодість».

З 1997 року веде майстерню режисури у Всеросійському інституті перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників кінематографії.

З 2002 року веде майстерню режисури на Вищих Курсах сценаристів і режисерів.

У 1999 році організувала некомерційну студію Позитив-фільм.

2001 рік - автор ідеї та президент кінофестивалю комедії «Посміхнися, Росія !».

У 2002 році написала книгу« Любов з другого погляду ».

З 2006 року президент фестивалю комедійних фільмів «Посміхнися, Росія!», що пройшов у серпні в Астрахані.

Держ. нагороди

  • Заслужений діяч мистецтв РФ (1992).
  • Народна артистка Росії (2000).

Фільмографія

Режисерські роботи

  • 2004 - Якщо завтра в похід
  • 1972 - Живий капелюх
  • 1976 - Припустимо, ти капітан ...
  • 1979 - Суєта суєт
  • 1991 - Казус імпровізус
  • 1987 - Людина з бульвару Капуцинів
  • 1995 - Московські канікули
  • 1993 - Фарфорова затія (відео, Росія)
  • 1990 - А ось і я (телевізійний, відео, короткометражний, Росія)
  • 1982 - Шукайте жінку
  • 1977 - Ну хто ж так малює!? (У к / а Єралаш № 13) (короткометражний, СРСР)
  • 1968 - Маленький шкільний оркестр (ТБ) асистент режисера
  • 1981 - Будьте моїм чоловіком
  • 2004 - Таємниця «Вовчої пасти» (Росія)
  • 2001 - Ідеальна пара - режисер, актриса в серії «На білому катері»
  • 1985 - Щиро Ваш
  • 1974 - Лжінка, або Маленька брехня і великі неприємності (короткометражний, СРСР)
  • 1991 - Божевільний
  • 1999-2010 - Провінційні музеї Росії (цикл документальних фільмів, 50 серій по 26 хвилин)
  • 2004 - Про любов в будь-яку погоду
  • 1989 - Дві стріли. Детектив кам'яного століття
  • 1994 - Дайте диву шанс (відео, среднеметражний, Росія)
  • 1997 - Діти понеділка
  • 1970 - Чи вмієте ви жити? асистент режисера
  • 1997 - Микита Богословський: «Я б біографію не міняв» (документальний, телевізійний, Росія)
  • 1998 - Хочу у в'язницю
  • 2002 - Тільки раз
  • 1971 - Сонячний зайчик (фільм)
  • 1975 - Народження танцю (документальний, телевізійний, СРСР) спільно з П. Вірським
  • 2006 - Ви не залишите мене
  • 2009 - Людина з бульвару Капуцинів

Сценарні роботи

  • 1976 - Припустимо, ти капітан ... (СРСР) спільно з В . Горловим
  • 1991 - Казус імпровізус (телевізійний, СРСР) спільно з А. Буравський, В. Шуваловим
  • 1974 - Лжінка, або Маленька брехня і великі неприємності (короткометражний, СРСР)
  • 1999 - Провінційні музеї Росії (цикл) (документальний, Росія) автор ідеї
  • 1994 - Дайте диву шанс (відео, среднеметражний, Росія) спільно з Р. Ціталашвілі, А. Курляндським

Продюсер

  • 2001 - «Тільки раз ...» (телевізійний, Росія)
  • 1999 - Провінційні музеї Росії (цикл) (документальний , Росія) - продюсер і художній керівник
  • 2004 - Про любов в будь-яку погоду (Росія)

Призи та нагороди

  • 2005 - КФ «Віват кіно Росії!» в Санкт-Петербурзі (Приз «За вірність жанру комедії»)
  • 2005 - Фестиваль сатири та гумору в Санкт-Петербурзі (Приз «Золотий Остап» в номінації «Найбільш яскрава комедія », фільм« Про любов в будь-яку погоду »)
  • 2004 - Премія Будинку Ханжонкова (У номінації «Кіноподія року», фільм «Про любов в будь-яку погоду»)
  • 1998 - ОКФ «Кіношок» в Анапі (Приз журі прокатників, фільм «Діти понеділка »)
  • 2006 - КФ« Віват кіно Росії! »в Санкт-Петербурзі (Спец. приз« Немеркнуча глядацька любов »)
  • 1987 - КФ« Одеська альтернатива »(Приз журі, фільм «Людина з бульвару Капуцинів»)
  • 1987 - МКФ «Жінки в кіно» в Лос-Анджелесі (Перший приз, фільм «Людина з бульвару Капуцинів»)
  • 2005 - МКФ дитячих фільмів в «Артеку» (Диплом за самий захоплюючий фільм, фільм «Таємниця" Вовчої пащі "»)
  • 1991 - КФ «Жіночий світ» у Набережних Челнах (Приз за кращу режисуру, фільм «Божевільний»)

Комментарии

Сайт: Википедия