Наши проекты:

Про знаменитості

Геннадій Шпаліков: біографія


Геннадій Шпаліков біографія, фото, розповіді - радянський поет, кінорежисер, кіносценарист
-

радянський поет, кінорежисер, кіносценарист

Біографія

Народився в сім'ї військового інженера Федора Григоровича Шпалікова.

У липні 1955 закінчив Київське суворовське військове училище, куди був направлений в 1947 році військкоматом Ленінградського району. Там же, в суворовському училищі, почав писати вірші й оповідання.

З 1956 по 1961 рр.. навчався у ВДІКу на сценарному факультеті.

Перша велика сценарна робота Шпалікова, знятий Марленом Хуцієвим кінофільм «Застава Ілліча». Фільм піддався жорстокій цензурі, з нього було виключено ряд сцен. У ході розбору фільму, який прийшов на день народження дочки, Шпаліков виступив з різкою критикою стався з фільмом.

Перший шлюб - сценаристка Наталія Рязанцева (1959), другий - кіноактриса Інна Гула (1962).

Повісився в будинку творчості в Пєрєдєлкіно. Похований у Москві на Ваганьковському кладовищі.

Поезія

Вірші Геннадій Шпаліков почав писати наприкінці сорокових. Перші вірші виходять в 1955 році: 26 червня в газеті «Сталінське плем'я» надруковані «Два вірші», 1 листопада в тій же газеті опублікована добірка віршів під загальною назвою «Ліричні поезії». Перша збірка віршів був опублікування посмертно: «Вибране» (1979). Пізніше також вийшли й інші збірники, в тому числі «Я жив як жив» (1998), «Прощай, Садове кільце» (2000), «Пароплав білий-білий».

Фільмографія

Режисерські роботи

  • 1966 - Довга щасливе життя

Сценарії

  • 1973 - Співай пісню, поет
  • 1966 - Я родом з дитинства
  • 1972 - Ти і я
  • 1963 - Я крокую по Москві
  • 1962-1988 - Застава Ілліча (« Мені двадцять років »)
  • 1968 - Скляна гармоніка

Комментарии

Сайт: Википедия