Наши проекты:

Про знаменитості

Махмуд Есамбаєв: біографія


Махмуд Есамбаєв біографія, фото, розповіді - радянський артист балету, естрадний танцівник, народний артист СРСР
-

радянський артист балету, естрадний танцівник, народний артист СРСР

Біографія

Махмуд Есамбаєв народився 15 липня 1924 року в передгірному селищі Старі Атаги (нині Грозненський район Чеченської республіки). Виходець з тейпа Келой. Махмуд Есамбаєв танцював з раннього дитинства. У 7 років він вже танцював на весіллях, куди його брав із собою батько.

У 1939-1941 роках навчався в Грозненському хореографічному училищі. У 15 років почав танцювати в Чечено-Інгуської державному ансамблі пісні і танцю, в 19 років - в П'ятигорському театрі музичної комедії. Так як юність Махмуда припала на роки Великої Вітчизняної війни, він танцював у фронтовій концертній бригаді на передовій, на будівництві оборонних споруд, у військових госпіталях.

У 1944-1956 роках Махмуд був солістом Киргизького театру опери та балету в місті Фрунзе, де він виконував головні партії в балетах «Лебедине озеро», «Бахчисарайський фонтан», «Спляча красуня».

У 1950-і роки Махмуд Есамбаєв залишив академічну сцену і звернувся до народного танцю. У 1959 році Есамбаєв виступив зі своєю програмою в Москві, потім у складі трупи «Зірки радянського балету» відвідав з гастролями Францію, Південну Америку, де мав грандіозний успіх. Есамбаєв виконав величезну кількість найрізноманітніших танців: «Чабан» (чечено-інгушський, узбецький), «Воїн» (башкирський), «Золотий бог» (індійський), ритуальний «Танець вогню» на музику де Фальї, «Ля-корида» ( іспанська), «Танець з ножами» (таджицький) і ін

Есамбаєв обирався депутатом Верховної Ради Чечено-Інгуської АРСР, РРФСР, СРСР. Був президентом Міжнародного союзу діячів естрадного мистецтва. При його активній підтримці в Грозному будувалися нові будівлі драматичного театру і цирку.

Махмуд Есамбаєв помер 7 січня 2000 року на 76-му році життя. Похований на Даниловському мусульманському кладовищі в Москві.

Чародій танцю

Махмуда Есамбаєва не даремно називають чарівником танцю, чарівником пластики. Сценічний образ Есамбаєва завжди різний, мінливий до невпізнання. І сутність цього перевтілення - зовсім не в характерному гримі та етнографічної подчеркнутости шати. Мова йде про рідкісному пластичному перевтілення, умінні мовою танцю розкривати національно-самобутні характери. Есамбаєв знає танці багатьох народів світу. Але артиста захоплює не кількість назв. Мовою чечено-інгушського, негритянського, бурятського, бразильського, іспанської, єврейського, індійського танців він говорить про найголовніше, що хвилює людей: про життя, про щастя, про мир і радості. У своїх хореографічних мініатюрах Есамбаєв може бути патетичним, войовничо безстрашним, грізним, саркастично гнівним, усміхненим, що регочуть. В окремих його номерах є справжня публіцистичність, ясний політичний накал. Мистецтво Есамбаєва дуже театрально, барвисто, винахідливо і складно по своїй формі. Його деякі танці відрізняються технічною складністю, мудрими Вірт-. ознимі рухами. Але жоден із прийомів творчої палітри Есамбаєва ніколи не буває самоцельное, трюкаческім. Танці народів світу. Як благородно, як гуманістично звучать ці слова. Який прекрасний духовне обличчя людини, яка своїм мистецтвом сприяє братерству і єднання людей.

Фільмографія

  • «Пригоди маленького Мука» (1983)
  • «Я буду танцювати »(1962) -Махмуд Ішхоев
  • « Поки б'ють годинники »(1976) -придворний скрипаль ИГИ Нагі туги
  • «Чесне чарівне» (1976) -Вогонь
  • «Увертюра» (1994)
  • «Земля Санникова» (1973) -шаман
  • «На край світу» (1975)

Нагороди та звання

  • Орден Вітчизняної війни 2-го ступеня ( 11 березня 1985).
  • Герой Соціалістичної Праці: n
    • Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 липня 1984 року за видатні заслуги в розвитку радянського хореографічного мистецтва та у зв'язку з шістдесятиріччям з дня народження народному артисту СРСР Есамбаєва Махмуду Алісултановічу присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і золотої медалі «Серп і Молот».
    n
  • Орден «За заслуги перед Вітчизною» III ступеня (15 липня 1999) -За видатний внесок у розвиток мистецтва танцю.
  • Народний артист СРСР (1974).
  • Тричі лауреат різних міжнародних конкурсів.
  • На честь М . А. Есамбаєва названий астероїд 4195 (Esambaev), відкритий 19 вересня 1982 Л. І. Черних.
  • Орден Дружби народів (20 липня 1994) -за видатні досягнення в мистецтві танцю і плідну громадську діяльність.

Увічнення пам'яті

  • 17 липня 2008 відбулося урочисте відкриття пам'ятника танцюристу Махмуду Есамбаєва в Грозному, приурочене до 84-ї річниці від дня народження танцюриста. Пам'ятник встановлено біля будівлі Республіканського центру культури і мистецтв. Скульптура виготовлена ??жителем села Бено-Юрт Асланом Тімерхановим і піднесена міністерству культури Чеченської Республіки в подарунок.
  • 11 серпня 2009 проспект Революції в Грозному перейменовано на проспект імені Махмуда Алісултановіча Есамбаєва.

Комментарии

Сайт: Википедия