Наши проекты:

Про знаменитості

Праведний Данило Ачинський: биография


Але захворів після цього випадку не Данило, а його мучитель. Та так сильно, що напоумив він і зрозумів, як тяжко грішив перед Богом. Щиро розкаявся у своїх непорядних справах, став він просити Данила помолитися про нього Господу. Багато чого може молитва праведного, незабаром пристав зовсім видужав, а потім подав рапорт губернатору про звільнення Деліе від каторги як нездатного до важких робіт.

Отримавши свободу, оселиться Данило в Ачинськ у маленькій келії одного боголюбивого купця. Жорстоке житіє обрав собі тут відлюдник: постійна праця, аскетизм і невпинну молитву. Незабаром переїхав він у село Зерцале, в сімнадцяти верстах від Ачинська. Там келія його була розміром з труну, вікно в келії розміром в мідний гривеник. За цілими тижнями перебував він у цьому висновку безвилазно. Іноді в сінях займався рукоділлям. Але грошей за труди не брав, брав тільки хліб для поживи. Ночами таємно виходив, щоб попрацювати у бідняків, обробляв їм землю, тиснув, косив, працював на городах.

Для смирення плоті носив він берестяної пояс, згодом вросла у його тіло (з ним він і був похований). Носив також залізні вериги і обруч, але незадовго до смерті зняв їх і так пояснив це: «Тіло моє звикло і не відчуває від них хвороби, але тоді тільки подвиг буває корисний, коли носить приборкання тіла. Нехай краще говорять про мене люди: "Данило нині розледачів". Це буде для мене краще, ніж їх похвала ».

Стали ходити люди до Данила за благословенням, за порадою, а інші лише для того, щоб поглянути на нього. Один вид подвижника діяв на душу чарівно. Бувало, заскнілі грішники ридали і відкривали свої гріхи, відчуваючи вплив благодаті Божої, явно в старці перебувало б. Говорити намагався притчами і щоб зрозуміло це було лише тому, до кого ці слова звернені. Місцеві владики і архієпископ Іркутський Михайло заїжджали в Зерцале. І, бувало, плакали під час бесіди з Данилом.

Називати себе батьком старець забороняв, кажучи, що один тільки у нас батько - Господь Бог, а всі ми брати, і тому велів звати себе - «брат Данило ». Дарував Господь йому за труди дар прозорливості. Бувало так, що, коли хтось з Ачинська збирався до нього в Зерцале, він, прозріваючи цей намір, сам приходив до тих людей, у кого була велика потреба в ньому. Любов, наповнювала його серце, виливалася в сльозах, без яких він не міг говорити. «Милість може надати і незаможний, - казав старець, коли його запитували про милостиню. - Допоможи бідному, попрацюй у нього, втіш його словом, і молися за неї перед Богом, от і через це можна надати любов ближньому ».

До святого причастя приступав Данило дуже часто. Від посту тіло його зробилося як би воскове, але незважаючи на тяжкість своїх подвигів ликом він був приємний і навіть веслами, часто невеликий рум'янець покривав його щоки. Від постійного стояння на колінах утворилися у нього струпи і там завелися черви. Але старець благодушно переносив ці муки.

Одного разу якийсь чоловік заради цікавості підповз до віконця його келії, як раптом звідти вирвалося полум'я і ледь не обпалило цікавого. Вийшов на його крик Данило сказав: «Бог простить тебе, але надалі не випробовуй». Віддавшись Богові, відчував він над собою Його десницю всюди і знав волю Його. З волі Божої в 1843 року Данило виїхав з Зерцало в Єнисейськ, де ігуменею жіночого монастиря Різдва Христова (нині - Іверський) була його духовна дочка - матінка Євгенія (Старикова). За порадою його залишила вона світ, а насамперед жила в Ачинськ, пропонувала тоді влаштувати в саду біля її будинку для Данила келейку, але той відмовився: «От будеш жити на твердій землі, я до тебе прийду. Ти мене, і поховаєш ». Так за його словами і вийшло.