Наши проекты:

Про знаменитості

Посилання на-Хьаж Кішіев: биография


Пацифізм Кунта-Хаджі відбувався з любові, яку він сповідував, - до всякого людині, її душі, до всіх живих істот. Посилання на говорив, що мюрид повинен жити простим життям, намагатися робити маленькі добрі справи, любити і поважати все живе - а також землю і воду, весь світ, створений Всевишнім. Посилання на-Хаджі вважав, що пізнати Бога можна, не вивчаючи мазхаби, а лише «очима серця».

Він закликав не ображати тварин і рослини, не забруднювати річки, поважати дітей. За його словами, Бог пошкодував вигнаних з раю Адама і Єву і дав їм на втіху дітей. Посилання на-Хаджі вважав, що знання, яке дитина отримує в утробі, важливіше, ніж придбане в житті. Він говорив, що треба шанувати вагітних жінок, завжди поступатися їм дорогу. Сам Кунта-Хаджі, бачачи вагітну жінку, завжди кланявся їй. До цих пір в кадірійскіх ВІРД, висхідних до кунтахаджінскому, жінка і діти оточені головним увагою.

«Всевишньому завгодно, щоб мюрид проводив свій час у добрих справах, таких, як ремонт доріг і мостів, очищення та облаштування джерел, вирощування дерев уздовж доріг, будівництво мечетей. Мюридів зобов'язаний відвідувати хворих, прикутих до ліжка. Повинен цікавитися, чого потребують люди похилого віку, сироти, всі кволі і немічні, надавати їм посильну допомогу. Мирити подружжя, що посварилося, повертати мати до своїх дітей, відновлювати сім'ї - це теж досить богоугодні справи, які зобов'язаний робити мюрид. "

« Мусульмани! Любіть один одного, підтримуйте один одного, будьте посправжньому братами один одному. Тільки люблячи віру в душах кожного з нас, ви любите віру справжню, а не міфічну. Ніхто і ніщо: ні холодне зоряне небо, ні тварини, не наділені розумом, не здатні сприйняти і осмислити святе почуття віри, окрім людей, таких, як і ви. Шукайте Всевишнього в собі. "

« Ставлення до тварин має бути більш уважним, ніж до людини, бо воно не відає того, що творить. Забралася в город худобу не можна бити, проклинати. Її потрібно обережно вигнати, бо зайшла вона туди через недбальство людини. Мучити, знущатися над тваринами - тяжкий гріх. Гріх вбивати безвинних птахів, комах, все живе. Все живе, що не заподіює шкоди людині, повинно бути захищене мюридами. "

« Не діліть людей на князів і рабів, на місцевих та прийшлих, бо сказано в Корані, що всі мусульмани рівні. Поважайте всіх устаз, усі навчання, не ворогуючи і не нехтуючи думкою кожного. До істини ведуть багато доріг, лише б у головному вони сходилися. "

Проповіді Кунта-Хаджі були справжніми одкровеннями для співвітчизників, світ яких був визначений традиційними нормами адату і, почасти, шаріату. Посилання на-Хаджі вперше апелював не до правил, а до душі, почуттів людини. З адатів і шаріатом Кунта анітрохи не сперечався, навпаки, всіляко закликав їх собюдать. Але, на відміну від шаріату, що насаджувалося Шамілем, погляди Кунта-Хаджі не суперечили чеченським традиціям. Світогляд Кунта виросло з традиційного світорозуміння, було місцевим. Це і приваблювало чеченців, для яких ісламський фундаменталізм Шаміля був дещо чужим. Але, навіть говорячи речі зовсім звичні, Кунта-Хаджі перевертав весь світ, тому що звертав увагу на людину, а не на суспільні правила:

«Поважайте старшого за віком, бо він багато чого пережив. Поважайте молодшого, бо він, можливо, не встиг ще багато згрішити. Мюридів повинен поважати кожної людини, бо тільки таким чином його душа буде залишатися спокійним і не дозволить відволікатися від тариката. "

Легко помітити, що ідеї Кунта-Хаджі, крім суфізму, дуже співзвучні Євангелію, буддизму і раннього хасидизму (зокрема, вченню Нахмана з Браслава). Подібно до Ісуса, Кунта-Хаджі не відміняв старий заповіт адату - але відкривав людям такий рівень любові, на якому це питання не стоїть.