Наши проекты:

Про знаменитості

Григорій Іванович Лібкін: біографія


Григорій Іванович Лібкін біографія, фото, розповіді - ярославський підприємець початку XX століття, що займався виробництвом і продажем ковбаси, а також виробництвом і прокатом кінофільмів

ярославський підприємець початку XX століття, що займався виробництвом і продажем ковбаси, а також виробництвом і прокатом кінофільмів

Біографія

Хрещення єврей. Жив у Ярославлі у власному будинку на Духівському вулиці.

На Власьевская вулиці він мав свою електричну ковбасно-гастрономічну фабрику, а також рибокоптільний. Йому належали три гастрономічних магазину у власних будинках (Катерининська вулиця; Велика лінія; Духівська вулиця). Реклама його ковбас друкувалася на сторінках різних видань: «Ярославська калатало», «Північний край», «Голос» та інші. Одним з перших у місті скоротив години роботи в святкові дні.

Лібкен дев'ять разів притягувався до кримінальної відповідальності, в тому числі за проголошення образливих слів проти царя. «Вісім протоколів на мене складали, і по всіх я виправдовувався, сподіваюся, що і на цей раз мені вдасться відбутися ...» (3 травня, «Північний край», 1903 р.). У червні 1903 року Лібкен був притягнутий до кримінальної відповідальності у 10-й раз за виготовлення неякісної продукції: «... Залучений до відповідальності міщанин Лібкен за зберігання ... солонини з гнильної-смердючим запахом у кількості до 80 пудів ... вимагає майстерною приправи при виготовленні з таких цвинтарних продуктів дешевих ковбас ... ». Примітно те, що всі справи Лібкена будувалися на чужі гроші, власних грошей він не мав: 3.

У своїх політичних поглядах Лібкен симпатизував чорносотенному руху: 3і навіть давав якийсь час гроші газеті «Ярославський вісник» - «Я давав гроші, а потім відмовив ...». По всій видимості, з причини цієї відмови під час жовтневих єврейських погромів в Ярославлі 1905 Лібкену було завдано шкоди в розмірі 50 тисяч рублів.

З 1905 (за іншими даними - з 1907) року містив у Ярославлі кінематографічну прокатну контору. У квітні 1911 року (за іншими даними - в 1910 році) відкрив її головне представництво (або філія) у Москві. До липня 1914 біля контори Лібкена були відділення в Москві - до трьох перших екранів, в Єкатеринбурзі - два, в Ташкенті - один, на Далекому Сході - одна «паралель».

У 1910 році (за іншими джерелами ще в 1890-і роки) в ним побудованому будинку на Власьевская вулиці (№ 9, потім в ньому розташовувався Ярославський аероклуб) Лібкен відкрив кінотеатр «Чарівні мрії», один з найперших і найпопулярніших у місті. Днем йшли наукові картини для юнацтва та комічні замальовки, ввечері - політична хроніка та мелодрами, в антрактах грав оркестр малолітніх злочинців. За деякими відомостями, Лібкен пропонував квитки в кіно і як бонус за великі покупки (на 5 рублів) його ковбасних виробів.

20 липня (2 серпня) 1913 року на березі Которослі в районі Подзеленья (за іншими джерелами у Романівської застави, тобто нині за ТЮЗом) організував власне виробництво кінофільмів, для чого були запрошені режисер Микола Ларін і оператор Ян Доред (Торед ). У 1914 році побудував у Ярославлі кіноательє, в якому працювали режисери Сигізмунд Веселовський, Борис Мартов, оператор Петро Мосягін та ін

До 1918 року профінансував виробництво більше 70-ти фільмів. Якщо перші картини були в основному примітивними замальовками, ілюстраціями пісень (наприклад, «Догоряй, гори, моя скіпа», «коробейники», «Їхав з ярмарку ухарь-купець»), то надалі був добре освоєний драматичний жанр (наприклад, заснована на матеріалах кримінальної справи «Дочка купця Башкірова», «бойовик» «Стенька Разін»). При цьому не було знято жодної комедії. Після революції знімалися в тому числі комуністичні агитфильмов. Для деяких картин набиралися величезні масовки. Іноді Лібкен сам грав в епізодах.

Після революції обладнання націоналізованих ковбасних перейшло в цеху кондитерської фабрики «Шлях до соціалізму». З 1919 року в еміграції. Організував прокатну контору в Стамбулі. Заарештовано окупаційної поліцією за прокат німецьких і австрійських фільмів.

Фільмографія

  • 1914 - Дочка купця Башкірова (Драма на Волзі, Дочка купця) - найперший фільм
  • 1914 - Толзької урочистості з нагоди 600-річчя Толгского монастиря в Ярославлі
  • 1917 - Державний шантаж
  • 1915 - Трагедія сім'ї Набатова (укр.) рос.
  • 1915 - Мій багаття в тумані світить
  • 1917 - Темні сили - Григорій Распутін і його сподвижники
  • 1914 - Волгарь
  • 1917 - В окопах тилу
  • 1916 - Крижаний будинок (Будинок на Волинській)
  • 1917 - У лапах Іуди
  • 1914 - Капітанська дочка
  • 1914 - Прусський горе-Наполеон
  • 1914 - Стенька Разін
  • 1916 - Людина з ресторану
  • 1917 - Хазяїн і працівник
  • 1915 - Діти купця Волжин (спочатку - Петра Смирнова сини)
  • 1914 - Трагедія вихреста
  • 1916 - Суламіф

Джерела

  • Борщівський С. С.Політико-соціальна життя Ярославської губернії в сатиричній літературі. - Ярославль, 2006., Стор 25
  • Кіностудія Григорія Лібкена.ЯрФІЛЬМ
  • Північний край. - 16 вересня 1999. - С. 3.
  • Лібкен Григорій Іванович.РуДата
  • Александрова М. В.Чарівні мрії на Власьевская / / Міські новини. - 2009. - № 102/103 (30 грудня). - С. 11.


Комментарии

Сайт: Википедия