Наши проекты:

Про знаменитості

Юрій Едуардович Лоза: біографія


Юрій Едуардович Лоза біографія, фото, розповіді - співак, поет і композитор
День народження 01 лютого 1954

співак, поет і композитор

Народився в сім'ї службовців: батько - інженер-конструктор, мати - бухгалтер. Коли Юрію виповнилося сім років, сім'я переїхала в Алма-Ату. У 13 років почав грати на гітарі. Після закінчення школи Лоза вступив до Казахський державний університет (геофак), але кинув навчання заради музичного училища, проте спочатку відслужив в армії.

Після служби в армії вступив до алмаатінское музучилищі. У 1975-1976 рр.. відвідував заняття на відділенні ударних інструментів, навчання не закінчив. Грав у ансамблі «Калейдоскоп». З 1977 року став працювати в ансамблі «Інтеграл». Ансамблем керував Барі Алібасов, який у той час працював художнім керівником в Усть-Каменогорському Палаці культури металургів (ДКМ). Пізніше ансамбль числився при Саратовської філармонії. У складі ансамблю Лоза брав участь у рок-фестивалі «Весняні ритми» (Тбілісі, 1980), який став знаковим явищем в історії радянської поп-музики.
NЗа п'ять років роботи в «інтегралів» у Юрія накопичилося більше сотні власних пісень, які ніяк не вдавалося реалізувати в рамках групи.

У 1983 році Лоза переїхав до Москви і подав документи в ГІТІС. Проте в інститут не надійшов.
NСлучайно Юрій знайомиться з музикантами групи «Примус» Александа Боднар (гітара) та Ігорем Плеханова (клавішні) і з їх допомогою і на технічній базі «Примус» записує свій перший альбом «Подорож в рок- н-рол »(1983). Після завершення роботи над альбомом Лоза забирає свою копію запису, проте по країні поширюється варіант запису, де на самому початку голосом Боднаря сказано: «Для вас співає свої пісні група« Примус ». «Коли я це почув, - згадує Лоза, - у мене волосся стало дибки. Чому раптом «Примус»? Я не давав на це ніякого дозволу, це мої пісні, мої тексти, моя музика, я все заспівав і зіграв. Зрештою, я не був членом групи «Примус». Лоза пориває всі відносини з учасниками групи, і придумує версію, що «Примус» - це не назва проекту, а, в перекладі з латинської, номер альбому, тобто «перший».

Пізніше Юрій Лоза стає учасником групи «Зодчі», в якій також грали Валерій Сюткін і Юрій Давидов. У середині 80-их років пісні Лози становили основу репертуару «Зодчих».

З 1987 року почав офіційну сольну кар'єру. Пісні Юрія Лози стали особливо популярними в кінці 1980-х - початку 1990-х рр.. Манеру виконання співака можна охарактеризувати як синтез авторської пісні, традиційної естради і рок-музики.

У 1995 році Лоза створив власну студію звукозапису. Приблизно в цей же час він організував футбольну команду «Старко», до якої увійшли діячі вітчизняного шоу-бізнесу. У 2003 році закінчив Московський економічний інститут (МЕСІ). У 2009 році опублікував в інтернеті п'єсу "Культур-мультур".

Має найкращі стосунки з сином Олегом

Дискографія

  • 1984 - Вогні естради
  • 1985 - Вогні естради
  • 1990 - Все життя - дорога
  • 2002 - Компіляція в серії «Grand Collection»
  • 2002 - Компіляція в серії «Зоряна серія»
  • 2004 - Я вмію мріяти ... (2CD)
  • 1988 - Що сказано, то сказано
  • 1983 - Подорож в рок-н- рол
  • 1994 - Для душі
  • 1995 - Для розуму ...
  • 1986 - Любов, любов ...
  • 1994 - Архів
  • 1984 - Концерт для друзів
  • 2002 - Компіляція в серії «Бульвар зірок»
  • 2001 - Улюблені пісні
  • 1995 - Що сказано, то сказано (2CD)
  • 1985 - Туга
  • 2004 - Заборонені пісні
  • 2000 - Заповідні місця

Цікаві факти

  • Противник пияцтва
  • Володіє автомобілемMercedes-Benz W124
  • Грає в шахи (за власним визнанням - на рівні першого розряду)

Комментарии

Сайт: Википедия