Наши проекты:

Про знаменитості

Халладж: біографія


Халладж біографія, фото, розповіді - ісламський богослов і містик з південного Ірану

ісламський богослов і містик з південного Ірану

Біографія

Дитинство і юність він провів у Васіте і Тустаре, де його батько, по всій видимості, був чесальників бавовни (прізвисько Халладж означає «чесальники бавовни»). Халладж став учнем відомого суфія Сахл ат-Тустарі і переїхав разом з ним у Басру. Пізніше, вже в Багдаді, його вчителями були також видатні містики Амр ал-Маккі і Джунайд. Незабаром Халладж одружується, і в нього народжується син, якому, в основному, ми й зобов'язані відомостями про батька. Борючись проти елітарності суфізму, він носив не суфійську волосяницю, а простий халат воїна. Халладж піддавався переслідуванням не тільки з боку правовірних богословів, звинувачували його в недотриманні обрядів, запереченні ритуалу, претензії на самообожнювання, публічному чудотворність, але і з боку багатьох суфіїв, які ставили в провину проповіднику розголошення божественних таємниць і навіть називали Халладжа шарлатаном. Халладж публічно проголосив шлях екстатичного єднання з Богом єдино істинним і не потребують доповнення до нього зовнішнього обрядового благочестя. Страчений за єресь. Халладж - перший мученик суфізму.

Хусейн ібн Мансур Халладж є, мабуть, найбільш відомим суфійським майстром 9-10 століть нашої ери (3-й і 4-й століття ісламського літочислення). Він став знаменитий завдяки сказаної їм фразі «Я єсмь Істина», через яку зазнав жорстоку кару. Його висловлювання було сприйнято ортодоксальним духовенством як єресь, оскільки екзотеричний іслам відкидає концепцію єднання людини з Богом. Так як «Істина» (Хакко) - одне з імен Бога, то Халладж фактично сповістив власну божественність.

Багато сучасників Халладжа також були повалені в сум'яття його висловом, оскільки вони були переконані в тому, що суфію ніколи не слід виявляти свої внутрішні стани перед іншими. Вони відчували, що Халладж був позбавлений здатності зберігати божественні таємниці і що його смерть була Божою карою за розголошення цих таємниць.

Хоча Халладж аж ніяк не мав численних прихильників серед відомих суфіїв свого часу, ледь чи не всі пізніші майстра шанували його і наказав Ти їм уроки. Аттар у своєму «Пам'яті святих» наводить велику кількість легенд, що огортають Халладжа. У коментарі він пише: «Я дивуюся з того, що ми визнаємо палаючий кущ купини [відсилання до біблійного епізоду бесіди Бога з Мойсеєм], що говорить" Я єсмь Господь "і віримо, що це вислів є слово Бога Всемогутнього, але не в змозі визнати слів Халладжа "Я єсмь Істина", хоча і ці слова можуть бути словами Самого Бога! »В епічній поемі« Масневі »Румі сказав:« Слова "Я єсмь Істина" - це промені світла на вустах Мансура, а "Я єсмь Господь", вихідні від фараона, - це тиранія ».

Щоб краще дізнатися Халладжа і зрозуміти, що подвигнув його вимовити свою знамениту фразу, необхідно ознайомитися з його життєвим шляхом. Але Халладж це не тільки історична, але й легендарна особистість. Історії про нього доносять його живе чарівність до наших днів. Одні проклинали Халладжа за його переконання, інші вихваляли. Аттар присвятив останній розділ свого «Пам'яті святих» Халладжу. Нижче представлений переклад значної частини цього тексту.

Життя Халладжа

Халладж народився в 866 р. в арабізірованним місті Тур в області Байда в південно-східному Ірані. Всупереч поширеній думці, він був не арабського походження, а перського. Дід його був зороастрійців, а батько прийняв іслам.

Коли Халладж був дитиною, його батько, чесальники (ворсільщік) бавовни і вовни, роз'їжджав між Байдою, Васіт місті біля Ахваз) і Тустаром. Значні текстильні центри того часу, ці міста поміщалися на західних кордонах Ірану, поблизу таких важливих центрів, як Багдад, Басра і Куфа.

Комментарии