Наши проекты:

Про знаменитості

Володимир Мотиль: біографія


Володимир Мотиль біографія, фото, розповіді - радянський і російський режисер театру і кіно, сценарист
26 червня 1927 - 21 лютого 2010

радянський і російський режисер театру і кіно, сценарист

Біографія

Володимир Мотиль народився в білоруському містечку Лепель в єврейській родині. Його батько - уродженець містечка Гостиніч Варшавської губернії, слюсар мінського заводу «Комунар» Яків Давидович (Данилович) Мотиль (1901-1931) - через три роки після народження сина (6 травня 1930 року) був заарештований за звинуваченням у шпигунській діяльності і відправлений до табору на Соловки, де через менш ніж рік загинув. Мати - випускниця Петроградського педагогічного інституту імені О. І. Герцена Берта Антонівна Левіна - працювала вихователькою в колонії для малолітніх злочинців під керівництвом А. С. Макаренка і згодом завучем дитячого будинку для дітей репресованих у місті Оса Пермської області. Дитячі роки Володимир Мотиль провів з матір'ю на засланні на Уралі. Дід і бабуся по материнській лінії також були заслані на Далекий Схід, а після повернення до Білорусі загинули в гетто в роки німецької окупації.

Закінчив акторське відділення Свердловського театрального інституту (1948) та історичний факультет Свердловського університету (1957, заочно). Працював режисером Свердловського драматичного театру, потім актором і режисером у театрах у Сталіногорськ (нині Новомосковськ Тульської області) і в Нижньому Тагілі. З 1955 року - головний режисер Свердловського театру юного глядача. У 1957-1960 був режисером Свердловської кіностудії.

Свій перший самостійний фільм, «Діти Паміру», зняв у 1963 на Таджицькій кіностудії. У 1967 зняв комедію на військову тему «Женя, Женечка і" катюша "», за сценарієм, написаним спільно з Булатом Окуджавою. Всенародну популярність В. Мотилеві приніс пригодницький фільм «Біле сонце пустелі». У 1975 році В. Мотиль випускає історичний фільм «Зірка привабливого щастя» про долі декабристів. Музику до цих трьох самим відомих фільмів Володимира Мотиля, а також до ще трьох картин Володимира Мотиля, написав його друг Ісаак Шварц.

У 1976-1985 роках В. Мотиль - художній керівник Студії художніх фільмів творчого об'єднання «Екран »телецентру« Останкіно ». У 1990-і роки часто виступав як художній керівник у фільмах молодих режисерів. У 1999 році обраний головою журі IX МКФ «Послання до Людини».

Лауреат Державної премії Таджицької РСР ім. А. Рудакі (1964, за фільм «Діти Паміру»); Почесний громадянин міста Душанбе (1977); Заслужений діяч Таджикистану (1997). Нагороджений орденом Пошани (1996, за фільм «Біле сонце пустелі»). Лауреат Державної премії РФ в області літератури і мистецтва 1997 року (1998, за фільм «Біле сонце пустелі »).

У 2004 році В. Мотиль приступив до зйомок фільму, дія якого заснована на реальних фактах з життя його батьків, під назвою «Багряний колір снігопаду".

У 2006 році брав участь у створенні книги «Автограф століття».

Смерть

5 лютого 2010 йому стало погано, коли він був удома сам, і в цей же день режисер був госпіталізований з підозрою на інсульт в міську клінічну лікарню № 67. Спочатку у нього підозрювали інсульт, але в лікарні медики виявили у режисера перелом шийних хребців і пневмонію.

21 лютого 2010 року в Москві, приблизно о 23 годині, Володимир Мотиль помер. Йому було 82 роки. Однією з останніх його кіноробіт став фільм «Багряний колір снігопаду", зйомки якого Мотиль закінчив до свого 80-річного ювілею.

Похорони відбулися 25 лютого 2010 року на Востряковському кладовищі в Москві.

Фільмографія

Режисура

  • 1987 - Жив-був Шишлов
  • 1980 - Ліс
  • 1967 - Женя, Женечка і «катюша »
  • 1963 - Діти Паміру
  • 1991 - розлучуся, поки хороші
  • 1984 - Неймовірне парі, або Істинне пригода, благополучно завершилося сто років тому
  • 1969 - Біле сонце пустелі
  • 1975 - Зірка привабливого щастя
  • 1996 - Несуть мене коні ...
  • 2009 - Багряний колір снігопаду

Сценарії

  • 1996 - Несуть мене коні ...
  • 1980 - Ліс
  • 1975 - Зірка привабливого щастя
  • 1991 - розлучуся, поки хороші
  • 1967 - Женя, Женечка і «катюша»
  • 1993 - Охламон
  • 1987 - Честь маю
  • 1987 - Жив-був Шишлов
  • 2010 - Багряний колір снігопаду

Нагороди

  • Державна премія Російської Федерації в області літератури і мистецтва 1997 (6 червня 1998) -за художній фільм «Біле сонце пустелі»
  • Орден Пошани (12 липня 1996) -за заслуги в розвитку вітчизняного кіномистецтва і створення високохудожнього фільму «Біле сонце пустелі»
  • Народний артист Російської Федерації ( 1 вересня 2003) -за великі заслуги в галузі мистецтва

Твори

Комментарии

Сайт: Википедия