Наши проекты:

Про знаменитості

Пашкевич Петро Сидорович: біографія


Пашкевич Петро Сидорович біографія, фото, розповіді - радянський художник кіно
-

радянський художник кіно

Біографія

П. І. Пашкевич народився 26 березня 1918 року. З 1943 року по закінченні ВДІКу (майстерня Б. В. Дубровського-Ешке) художник ЦКДЮФ імені М. Горького. Згодом обіймав посаду Головного художника кіностудії. Мистецтво майстра відрізняє лаконізм образотворчих засобів, чіткість і ясність композиційних побудов. Кращі роботи створив у творчій співдружності з режисерами М. С. Донським і Л. Д. Луков. Викладав у ВДІКу (з 1982 року - професор).

П. І. Пашкевич помер в 1996 році.

Мистецтвознавець і історик культури Паола Дмитрівна Волкова так згадує П. І. Пашкевича:

«Петра Ісідоровича все, мене включаючи, називали" Петя ". У цьому не було панібратства, як його взагалі не було в поведінці в ті роки, та й не могло бути, зокрема, з П. Пашкевичем, людиною бездоганного стилю і смаку. У зверненні на ім'я було спільне дуже добре ставлення і лагідність. Адже не підійдеш і не скажеш йому, який він, як завжди приємно з ним зустрітися. Все менше і менше залишається людей, про яких можна беззастережно сказати: інтелігентна людина. Навіть якщо талановитий, освічений, хорошою прізвища, з претензією на цю характеристику - все одно "інтелігентність" - рідкісне властивість особистості. Петро Сидорович - втілення інтелігентності, яка завжди і перш за все у вчинках і поведінці, згодних з системою людських цінностей.

Він ніколи не підвищував голосу і не хамив, він ніколи не говорив про себе і дітей, він ніколи не говорив ходульних пафосних слів і не виступав на зборах. Він ніколи не лихословив, хоча чудово і тонко жартував, і я не можу собі уявити, щоб П. Пашкевич міг кого-небудь підвести або зрадити.

Він створював плакати, будував декорації, займався живописом і був гармонійною людиною . Але забуваються будь-які письменники, живописці, музиканти. Щоб вони жили - їх треба пам'ятати. Двічі щасливий був Петро Сидорович: у нього є діти, які його люблять і пам'ятають. Вони розуміють значення творчості їх батька Петра Пашкевича для всіх нас і тих, хто за нами. "

Діти: Пашкевич Андрій Петрович - художник; Рюрікова Наталія Петрівна - засновник і директор московської художньої галереї «Дім Нащокіна».

Фільмографія

  • 1969 - Злочин і кара
  • 1967 - Весна на Одері
  • 1961 - Два життя; Леон Гаррос шукає друга (з Н. І. Сендеровим)
  • 1953 - Вогні на річці
  • 1958 - Добровольці
  • 1947 - Сільська вчителька (з Д. Е. Вінницьким)
  • 1954 - Про це забувати не можна
  • 1976 - Червоне і чорне
  • 1944 - Поєдинок (з С. Слетовим)
  • 1959 - Фома Гордєєв
  • 1971 - Тримайся за хмари
  • 1964 - Вірте мені, люди (з М. Г. Фішгойтом)
  • 1955 - До нового берега
  • 1987 - Пурпурна куля
  • 1957 - Брати
  • 1975 - Городяни; Ріккі-Тіккі-Таві
  • 1984 - ТАРС уповноважений заявити
  • 1979 - Карл Маркс. Молоді роки (з Г. Хельвіг)
  • 1974 - Дочки-матері
  • 1992 - Розшукується небезпечний злочинець
  • 1998 - На ножах
  • 1949 - Алітет йде в гори (з Д. Е. Вінницьким)
  • 1946 - Синьогора
  • 1962 - Здрастуйте, діти!
  • 1966 - Герой нашого часу; Маленький утікач
  • 1956 - Різні долі; За владу Рад
  • 1985 - Координати смерті
  • 1973 - За хмарами - небо; Аніскін і Фантомас
  • 1950 - Донецькі шахтарі (з П. С. Галаджевим)
  • 1972 - Пічки-лавочки; Любити людину (з П. С. Галаджевим)
  • 1990 - Гол у Спаські ворота

Нагороди та премії

  • Державна премія РРФСР імені братів Васильєвих (1971) - за фільм «Злочин і кара» (1969)
  • заслужений художник РРФСР (1965)
  • народний художник РРФСР (1974)
  • Сталінська премія другого ступеня (1952) - за фільм «Донецькі шахтарі» (1950)
  • орден Дружби (1995)

Комментарии

Сайт: Википедия