Наши проекты:

Про знаменитості

Тихоній Африканський: біографія


Тихоній Африканський біографія, фото, розповіді - латиномовних богослов, основоположник християнської екзегетики
-

латиномовних богослов, основоположник християнської екзегетики

Вчення

Тихоній Африканський у своїй праці намагається подолати біблійні суперечності і пояснити важкі місця Біблії. Він пропонує 7 правил, за допомогою яких тлумач Біблії може вирішити ці питання.

У Біблії до одного й того ж предмету додаються часто протилежні ознаки, тому слово, що означає предмет може відноситися до іншого, яке цього предмету подібно. У даному випадку використовується метафоричний оборот. Такі явища в Біблії слід тлумачити за допомогою 1, 2, 4, 6, 7 правил.

1 правило - de Domino et corpore Eius (Про Господі і Його тілі). Правило розглядає біблійні слова, в яких Ісус Христос асоціює себе зі своїм тілом - Церквою. Тихоній говорить, що якщо про Христа говориться в Писанні щось, несогласуемое з Його Божественністю і святістю, то в даному випадку треба розуміти не Його особистість, окрему від Церкви, але суспільство Його послідовників.

2 правило - de Domine corpore bipartito (Про роздвоєнні Господнього Тіла). Це правило стверджує, що кожен предмет може мати подвійний моральний характер.

3 правило - De promissis et lege (Про закони і Законі). Правило присвячене питанню оцінки Закону апостолом Павлом. Тихоній вчить розділяти два закони - закон людський і Закон Божественний. Протилежні про закон вислови апостола Павла відносяться не до одного предмета, а до різним. Добрі відгуки апостола Павла стосуються Закону Божественного, а негативні говорять про безсилля закону людського для порятунку.

4 правило - De specie et genere (Про частинах і загальному). Це правило говорить, що біблійної мови властиво зливати ідею з її представниками.

5 правило - De temporibus (Про часи). Правило містить спробу пояснити цифрові розбіжності в Біблії.

6 правило - De recapitulatione (Про повтореннях). Дане правило вводить теорію "рекапитуляции", згідно з якою ряд подій і образів, наступних в тексті один за одним, не означає хронологічній послідовності, а описує одне і те ж подія з різних точок зору.

7 правило аналогічно першому, але стосується біблійних іносказань і метафор, які не стосуються особистості Ісуса Христа.

Джерело

PL., XXXV, 2415 - 2452; LXVIII, 793 - 936

Комментарии

Сайт: Википедия