Наши проекты:

Про знаменитості

Авраам Іцхак Кук: биография


Втрата загальнонаціонального рівня Діалогу є також і причиною, по якій в епоху діаспори, з III по XIX ст., більше півтора тисячоліть, єврейський народ не міг зробити такий внесок у світову цивілізацію, який був би порівняний з нашим внеском у цивілізацію в часи нашого життя в Країні Ізраїлю з XIV століття до н. е.. по II століття н. е.., що виявилися у створенні Біблії, заклала духовні основи Західної культури.

У наш час, на думку рабина Кука, ці процеси підійшли до свого завершення, тобто людство поступово перетравило ідею монотеїзму на рівні індивідуального діалогу з Богом , це стало зрозумілим для людства в цілому, а євреї за цей час виправили себе на індивідуальному рівні. Прийшла пора, за його словами, почати передавати людству другу порцію Божественного світла. Для того, щоб це стало можливим, виник сіонізм, який будує державу Ізраїль, і єврейський народ знову потрапляє в ситуацію загальнонаціонального діалогу з Богом. І хоча сіонізм цього зовсім не планував, і незважаючи на те, що єврейський народ, принаймні на свідомому рівні, найчастіше цього не хоче - народ змушений (тобто наявність Держави Ізраїль і те, що з ним відбувається, змушує його) почати вести і поступово усвідомлювати цей діалог з Богом, щоб потім передати його людству. У цьому буде проявлятися подальша реалізація єврейської місії (або, що те ж саме, єврейської обраності), - яка, як нам формулює її пророк Ісайя, полягає в тому, щоб бути «світочем для народів світу», просувати людство.

Крім загальнонаціонального рівня діалогу з Богом рабин Кук дає нам уявлення також і про Діалозі Бога з людством як єдиним цілим, але цей «загальнолюдський діалог з Богом», не скасовує, а доповнює загальнонаціональний діалог кожного народу, і може бути побудований тільки на його основі.

Концепція «продовжувала відверто»

Якщо Бог веде діалог з народом як з єдиним цілим, і тим більше з усім людством (а не тільки окремі діалоги з кожним індивідуумом) , то це один загальний діалог на всьому протязі історії народу, що триває у всіх його поколіннях. І якщо це дійсно живий діалог, то в цьому діалозі Бог повинен продовжувати говорити що-то що буде новим для всього народу, що раніше не було відкрито людям. (Якщо Бог не говорить нічого нового, то насправді діалогу немає, а є тільки імітація діалогу з боку Бога - в чому ми Його, звичайно не підозрюємо). В індивідуальному діалозі відкривається нове для індивідуума, в загальнонаціональному - новий для всього світу. Іншими словами, з ідеї загальнонаціонального діалогу природним чином слід концепція продовжувала відверто, що йде в самому ході історичного процесу. Для цього Одкровення зовсім не обов'язкові чудеса чи пророки, бо Бог говорить з нами в самому ході історії, в ході розвитку цивілізації, через те що відбувається з народом і з людством.

Але якщо ми розглядаємо хід історії, розвиток культури і цивілізації як Триваюче Божественне Одкровення - то це означає, що у нас є не одне джерело Одкровення (як зазвичай вважається в релігії), а два. Перше джерело одкровення - це вихідне розкриття Божественності, яке відбувається при виникненні релігії - при праотцах, і дарування Тори на горі Синай; та зміст цього Одкровення передається нам через традицію. Але крім цього «вихідного Одкровення» є ще й «поточне» Триваюче одкровення. Бог не усунувся з історії, Він продовжує говорити з єврейським народом і людством, і це Одкровення проявляється у ході розвитку всіх аспектів культури, науки, етики, суспільства, соціуму і держави. Таким чином, це розвиток не тільки не тільки має духовну цінність, але і більш того - містить у собі Одкровення, і тому ми повинні постійно намагатися зрозуміти, що саме Бог в ході історії хоче сказати нам.

При цьому, зрозуміло, ми не можемо відкинути нічого з Вихідного Одкровення - адже воно є словом Бога, а Божественне Слово не отменяемо. Але й ми не можемо відвернутися також і від продовжувала відверто, роздають в ході історії - адже ми, як релігійні люди, не хочемо знехтувати тим, що Бог хоче нам сказати. Тому ми повинні повністю зберегти всі аспекти релігії (= ортодоксальність), і при цьому сприймати те духовно нове, що відкривається в світі (= модернізм), і намагатися інтегрувати Початкове Одкровення з продовжувала відверто (= ортодоксальний модернізм).

Зуміти інтегрувати ці два види одкровення так, щоб не втратити ні того, ні іншого - це надзвичайно складна і творче завдання, зважаючи на якій творчий імпульс (а творчість, напевно, є самий Божественний аспект людини як «образу і подоби Бога», і невипадково перший опис Бога, яке дає нам Тора в самому початку книги Буття, це «Бог як Творець») - інсталюється в саму серцевину релігійного світовідчуття.

Ортодоксальна модернізація і програма розвитку іудаїзму

Рабин Кук не тільки декларує необхідність ортодоксальної модернізації, але він також дає схему цієї модернізації і розробляє її механізм. Цей процес розвитку іудаїзму шляхом «вилучення іскор Божественного світла з сучасних нерелігійних ідеологій». Більше того: рабин Кук навіть дав свою програму розвитку іудаїзму на найближчий історичний період, порядку пари століть. Подібна річ - розробка програми розвитку релігії - є абсолютно унікальною.

Бачення месіанського позбавлення

Рабин Ц.-Г. Калишер, провісник ідеї релігійного сіонізму (1860 рік), розглядав створення єврейської держави як початкову стадію месіанського процесу. Тим самим, вже в його підході концепція «Машиаха» стає не тільки есхатологічної, але і повертається в рамки поточної історії. Однак, у вченні рабина Кука проблема співвідношення реального «світського» сіоністського руху і месіанського процесу отримує набагато ширшу розробку.

Основні елементи революційних ідей рабина в цій області такі:

Сайт: Википедия