Наши проекты:

Про знаменитості

Микола Миколайович Неплюєв: биография


У 1889 році закінчив школу перший випуск. Троє з шести випускників залишилися з Неплюєвим і поклали початок Хрестовоздвиженському трудовому братству. Всі вони залишилися при школі, і протягом року готувалися під керівництвом Неплюєва до вступу на посади вчителів. Андрій Іванович Фурси зайняв посаду управителя школи, викладача землеробства в старших класах і керуючого Воздвиженським маєтком. Федір Юхимович чвертку став викладачем скотарства і ветеринарії. Ілля Павлович Кобець був викладачем першого підготовчого класу, став старшиною братської сім'ї вчителів, готувався до прийняття священного сану, але захворів на сухоти і помер в 1893 році. Як зазначав Неплюєв, він заслужив «щиру любов і глибоку повагу всіх його знали».

З моменту заснування Трудового братства життя М. М. Неплюєва та справа братства невід'ємні один від одного і складають єдине ціле. Заради служіння братству він обрав шлях безшлюбності. У 1890 р., після смерті батька, М. М. Неплюєв став власником значних статків. Його мати Олександра Миколаївна і сестри Марія та Ольга теж активно включилися в братську життя.

Основні богословські ідеї М. М. Неплюєва, покладені в основу Хрестовоздвиженського трудового братства

Основна ідея Н. Неплюєва, якій він присвятив все своє життя, полягала в необхідності покаяння і до поєднання між християнами, яке здійснюється в християнській громаді. Такі громади можуть об'єднатися у трудове братство, в яких віруючі могли б влаштувати своє життя по вірі, жити разом з братами у Христі і заробляти кошти на життя шляхом спільної діяльності. Неплюєв вказав три підстави влаштування життя і діяльності християнського трудового братства:

  • Віра в Бога Живого і в те, що громадське життя є воля Божа.
  • Праця: якісне виконання своїх обов'язків заради загальної користі і добровільна дисципліна.
  • Любов: вірність і прагнення залишитися разом всупереч конфліктів і всьому, що роз'єднує.

Братську життя Неплюєв вважав справою Божою. На його думку, членство в братерстві є покликання від Господа, тому має значення не те, наскільки немічний та чи інша людина, так як немає такої немочі, перед якою Господь виявився б безсилим. Важливо, наскільки кожна людина, що вибрала шлях братнього улаштування християнського життя, стійкий в бажанні віддавати своє життя під провід Боже.

Інша сторона любові до Бога - братерство. Життя в братерстві - духовна праця, щохвилинна перевірка реальності свого братолюбства. Братство має стати для людини будинком, сім'єю і справою всього життя. Цією справою не може займатися той, хто не бажає зректися себе, взяти хрест і йти за Христом: він може жити в братерстві і чесно трудитися, але ніколи не стане його твердою опорою. Якщо братство не буде складати для людини потреби життя, воно ризикує втратити його в будь-яку хвилину, тому що він буде вірний братству тільки до тих пір, поки життя в ньому йому зручна: «Необхідно, щоб братолюбіє було вищою потребою, якої свідомо і радісно підпорядковувалися всі інші потреби. Без цього фатальна зрада справі любові, навіть і при ясній свідомості всього її значення ». Однак ніде поза братства розраховувати на таке ставлення неможливо, тому досить лише визнати відсутність його як власну неміч, і з довірою прийняти авторитет і керівництво духовно старших у братстві.

На думку Неплюєва, священним обов'язком братолюбства є праця. Однак у християнському трудовому братерство ні сам по собі працю, ні економічні результати господарської діяльності не можуть мати самодостатнього значення і бути кінцевою метою. Необхідно, щоб братство було самоокупним, а кожна людина чесно працював.