Наши проекты:

Про знаменитості

Григорій Палама: биография


Вироблені в ході цього етапу полеміки тези можна коротко викласти так:

  • Сутність непізнавана взагалі (свт.Васілій Великий «сутність мурашки і сутність Бога однаково непізнавані») - цю тезу поділяли і Варлаам і Палама.
  • Божественна сутність є Бог, але Бог преіснує, Його сутність непізнавана навіть як категорія сутності (на відміну від схоластики, де сутність Бога є таким же категоріальним поняттям як і решта суті, тільки з трансцендентними характеристиками).
  • Будь-яка сутність пізнається у своєму прояві, в своїх енергіях. Енергії є властивості, руху єства, проявлені зовні.
  • Бог перебуває усією Повнотою Свого Божества поза своєю сутністю у Своїх енергіях. Очевидно, що поняття зовні для трансцендентного Бога не цілком адекватно, але міркування важливо для цього світу - тварного - іншого по відношенню до Бога. Таким чином, Бог перебуває усією Повнотою Свого Божества в цьому світі як Своїх енергій. Сам світ створений саме творчим воління, тобто він створений цими енергіями.
  • Людське єство і Боже не взаімопересекаеми. Якщо у Христі вони були з'єднані через Божественну іпостась Слова - особистість Христа, то людська особистість є тварної. Однак, причащаючись Тіла Христового і направляючи всі своє єство до Бога, енергії людини стають «співнапрямлена» енергій Бога також, як у Христі. Спільна дія (енергія) Божественної волі і людської волі у справі спасіння отримало в богослов'ї Палами грецький термін синергія.
  • Таким чином, людина стає співучасникомвсійПовноти Божественного життя в Її нетварном бутті через дію в ньому Благодаті як Самого Бога.
  • Важливий факт, що людина бере участь не лише ментально чи душевно, але всією повнотою свого єства, особливо фізичної, що і викликало особливий подив Варлаама. Причастя Божественного життя проявляється осяянням як розумових, так і фізичних очей нетварне світло, необхідною умовою чого є перебування в мовчанні-Ісіхій. (Пор. випадок, коли св. Серафим Саровський показував Мотовилову це Світло, взявши його за руку.) Оскільки тіло також бере участь у Божественній життя, то для нього також необхідні певні практики, розроблені протягом століть исихастами.
  • У результаті людина з ласки Божої всією повнотою своєї істоти допомогою нетварних енергій усвоює Бога і усвояєт Богом. Так виконується друга частина сентенції «щоб людина стала богом», богом не по суті, але за благодаттю.

Твори

«Житіє Петра Афонського», написано ок. 1334

«Два слова проти латинян» (1335 р. або 1355), обговорюється питання про сходження Святого Духа. За вченням Палами, Дух іпостасно виходить від Отця, але можна говорити, що він виходить від Самого Себе, Отця і Сина через спільності енергії, благодаті Святого Духа.

«Тріади на захист священнобезмолвствующіх», написано проти Варлаама . Ділиться на три тріади, кожна з них підрозділяється на три трактати. Перша тріада, написана весною 1338 в Солуні, присвячена питанню про пізнання Бога. Виступаючи проти щойно сформульованої тоді позиції Варлаама, Палама наполягає на тому, що шлях пізнання Бога не є зовнішньою філософією, але одкровенням у Христі. Христос оновив всю людину, тому вся людина, душею і тілом, може і повинен брати участь у молитві. Людина, починаючи з справжнього життя, долучається благодаті Божої, і нехай споживе в якості застави дар обоження, якого він скуштує в повноті в майбутньому столітті.