Наши проекты:

Про знаменитості

Аврелій Августин: биография


Бог - джерело буття, чиста форма, найвища краса, джерело блага. Світ існує завдяки безперервному творінню Бога, який перероджує всі вмираюче у світі. Світ один і кілька світів бути не може.

Матерія характеризується через вид, міру, число і порядок. У світовому порядку будь-яка річ має своє місце.

Бог, світ і людина

Проблема Бога і його ставлення до світу виступає в Августина як центральна. Бог, за Августином, сверхпріроден. Світ, природа і людина, будучи результатом творіння Бога, залежать від свого Творця. Якщо неоплатонізм розглядав Бога (Абсолют) як безособове істота, як єдність всього сущого, то Августин витлумачував Бога як особистість, створив все суще. І спеціально робив відмінності тлумачень Бога від Долі і фортуни.

Бог безтілесний, а значить божественне начало нескінченно і всюдисущий. Створивши світ, він подбав про те, щоб у світі панував порядок і в світі все стало підкорятися законам природи.

Людина - це душа, яку вдихнув у нього Бог. Тіло (плоть) презирства і гріховно. Душа є тільки у людей, тварини її не мають.

Людина створювався Богом, як вільна істота, але, зробивши гріхопадіння, сам вибрав зло і пішов проти волі Бога. Так виникає зло, так людина стає невільним. Людина не вільний і неволі ні в чому, він цілком залежить від Бога.

З моменту гріхопадіння люди зумовлені на зло, і творять його навіть тоді, коли прагнуть робити добро.

Головна мета людини - порятунок перед Страшним Судом, спокутування гріховності роду людського, беззаперечна покора церкви.

Про благодаті

Силою, яка багато в чому визначає спасіння людини і його устремління до Бога, є божественна благодать. Благодать - особлива божественна енергія, яка діє по відношенню до людини і виробляє зміни в його природі. Без благодаті неможливо спасіння людини. Вільне рішення волі - лише здатність прагнути до чого-небудь, але реалізувати свої прагнення у кращу сторону людина здатна тільки за допомогою благодаті.

Благодать в поданні Августина безпосередньо пов'язана з основним догматом християнства - з вірою в те, що Христос викупив все людство. Значить, за природою своєю благодать має загальний характер і вона повинна даватися всім людям. Але очевидно, що не всі люди врятуються. Августин це пояснює тим, що деякі люди не здатні прийняти благодать. Це залежить, перш за все, від здатності їх волі. Але як довелося переконатися Августину, не всі люди, які взяли благодать, змогли зберегти «сталість в добрі». Значить, необхідний ще один особливий божественний дар, який допоможе зберегти це сталість. Цей дар Августин називає «даром постійності». Тільки завдяки прийняттю цього дару «звані» зможуть стати «обраними».

Про свободу і божественне приречення

Перші люди до гріхопадіння мали вільною волею - свободою від зовнішньої (в тому числі надприродною) причинності і здатністю вибирати між добром і злом. Обмежуючим фактором у їхній свободі виступав моральний закон - почуття обов'язку перед Богом.

Після гріхопадіння люди втратили вільної волі, стали рабами своїх бажань і вже не могли не грішити.

Спокутна жертва Ісуса Христа допомогла людям знову звернути свій погляд до Бога. Він показав своєю смертю приклад послуху Отцю, послуху Його волі («Не моя воля, але твоя нехай буде» Лк.22: 42). Ісус спокутував гріх Адама, прийнявши волю Отця, як свою власну.

Кожна людина, наступний заповітами Ісуса і приймає волю Бога як свою власну, рятує свою душу і допускається в Небесне царство.

Доля (лат. praedeterminatio) - один з найважчих пунктів релігійної філософії, пов'язаний з питанням про божественні властивості, про природу та походження зла і про ставлення благодаті до свободи.