Наши проекты:

Про знаменитості

Бгакті Вігьяна Госвамі: биография


Захоплення, літературна діяльність

Бгакті Вігьяна Госвамі захоплюється поезією, музикою, філософією, історією. Досконало володіє англійською, серйозно вивчає санскрит, бенгалі, гінді. У 2001 році видавництвом «Філософська книга» була опублікована збірка віршованих перекладів з бенгальської мови книги Бхактівіноди Тгакура «Шаранагаті». Бгакті Вігьяна Госвамі також є шанувальником хатха-йоги.

Думки

Індійська культура і прозелітизм

Бгакті Вігьяна Госвамі говорить про роль релігійного елементу в індійській культурі і коментує висунуті проти кришнаїтів звинувачення в прозелітизмі:

n

Релігія в Індії, це спочатку інтегральна частина всієї культури і пронизує всі його сфери. Тобто, індійська культура за самою своєю суттю релігійна. Всі культурні містерії, драми - «Рамаяна», «Махабхарата», «Бхагавад-Гіта» - всі вони засновані на релігійних сюжетах. Саме на них, на цій древній мудрості будується вся культура, і люди виховуються на ній, вбирають її таку з молоком матері. І у нас, російських кришнаїтів, безумовно дуже сильно саме в такому вигляді сприйняття культурному аспекті всіх сторін життя. Ми приділяємо величезну увагу мистецтву - створюємо спектаклі, глибоко вивчаємо індійську музику і музичну культуру, танець, одночасно йогу, живопис, поезію та інші культурні напрямки. І, звичайно ж, в силу одного з головних принципів індуїзму, жодним чином не ставимо перед собою завдання якогось «прозелітизму» чи чогось подібного. Популярність кришнаїзму в нашій країні пояснюється дуже просто: людям властиво тягнутися до краси, на всій планеті їм властивий інтерес до зрілим культур, до стародавньої мудрості Індії, Єгипту, Китаю. І ми, звичайно ж, і зобов'язані і готові ділитися цією культурою з тими, кого вона цікавить. Ділитися незалежно від того, якої релігійної орієнтації дотримуються люди, що зовсім не означає, що їм треба ставати кришнаїтами. До речі, треба відзначити, що абсолютна більшість російських кришнаїтів прийшли в цю релігію тільки тому, що не сповідували до тих пір ніякої іншої віри, не були вкорінені в якій-небудь іншій релігійній традиції навіть формально.

N

Відповідь критикам благодійної програми «Харе Крішна - їжа життя»

Відповідь Бгакті Вігьяни Госвамі на звинувачення в тому, що освячена їжа «прасад», що розповсюджується кришнаїтами в ході благодійної програми «Харе Крішна - їжа життя» є «ідоложертовне»:

n

У нападаючої сторони немає серйозних аргументів «проти», і в хід йдуть вигадки. З архівної пилу витягнуті звинувачення в роздачі так званої ідоложертовне їжі. Такими ж були нападки на перших християн, яким теж «інкримінували» ідолопоклонство. Насправді ми представляємо в Росії найдавнішу на Землі монотеїстичну релігію, тобто ідолам не поклоняємося. Зображення Бога у нашому вівтарі мають те ж значення, що й ікони у християн.

n

Ідоли і ідолопоклонство

Про ідолів і ідолопоклонство:

n

ідолом чи кумиром може бути тільки таке зображення, яке затуляє в нашій свідомості Бога. Боротьба з ідолами в релігіях, ізошедшіх з іудейських коренів, пов'язана саме з тим, що в першій заповіді, відкритої Богом Мойсею на горі Синай, то кажуть - «людина не повинна творити собі кумира перед обличчям Моїм». Тобто, людина не повинна ставити когось вище, ніж Бог і поклонятися комусь, як Богу, вважаючи таке поклоніння рівноцінним шанування самого Господа.
N
nк жаль, в історії людства постійно повторяться ситуації, коли з часом забувається сенс сказаного і залишається тільки зовнішня форма. Подібне сталося і з боротьбою з ідолами та ідолопоклонниками, коли будь-яке зображення стало називатися ідолом. Цікаво, що в цій же заповіді, яка забороняє творити собі кумирів або поклонятися комусь, як Богу, Господь каже, що не можна творити собі кумирів «перед Моїм обличчям». А це само собою має на увазі, що у Нього є особа, а значить і певна форма. Отже, далеко не всяке зображення можна вважати ідолом і проклинати.

n