Наши проекты:

Про знаменитості

Ной: биография


Згідно з переказами на ковчезі зібралася вся родина Нуха, крім дружини і одного з синів по імені Йам. Він відмовився плисти з батьком, сподіваючись врятуватися на горі, і загинув. Після закінчення потопу Нух просив Аллаха повернути загиблого сина, але Аллах не послухав його благання, оскільки невіруючий син уже не належав до родини Нуха. Цей епізод, якого немає в Біблії, надає особливого забарвлення повідомленнями Корану: покарання для невіруючих неминуче.

Шанування в релігії

У юдаїзмі

Єврейські коментатори бачать у виразі «земля перед Божим лицем, і наповнилась земля насильством» (Бут. 6:11) вказівку на граничну моральну деградацію людства: «зіпсулась» означає сексуальні збочення, а «наповнилася земля злодіяннями» - соціальну несправедливість. Разом з тим, у Талмуді звертається увага на те, що в мові Всевишнього, зверненої до Ноя, в якій Господь вперше вимовляє свій вирок людству, згадується тільки другий гріх: «І сказав [Господь] Бог до Ноя ... бо наповнилась земля від них насильством і ось, Я винищу їх із землі»(Бит.6: 13).

законовчителі Талмуда проводять паралелі між Ноєм і Авраамом, підкреслюючи не тільки схожість, але й відмінність між двома цими праведниками.

  • Так, тлумачачи вірш «Ной був чоловік праведний і невинний у своїх поколіннях» (Бит.6: 9) законовчителі Талмуда розходяться в думках. Деякі мудреці розуміють цей вислів як похвалу на адресу Ноя: навіть незважаючи на повну розбещеність, що панувала в усьому світі в той час, йому вдалося залишитися чистим і незіпсованим процесом моральної деградації суспільства. У той же час, інші бачать тут прихований докір Ною, що належав до покоління, в якому праведником називався людина, зберігав лише елементарну порядність: «У своєму поколінні (роді) був праведником, однак, якби він жив в поколінні Авраама - не заслужив би навіть згадки»Тим самим, підкреслюється, що духовний рівень людини взагалі визначається щодо загальної атмосфери життя, в якій він народився, виріс і живе.
  • Коментатори вказують також на те, що про Ноя сказано: «??? - ??????????, ??????????? - ????» (Бит.6: 9) (букв. «ходив з Богом»), в той час як Авраамові Господь говорить : «Ходи перед лицем Моїм» (Бут.17: 1). Як приклад наводиться таке образне опис: батько бере маленьку дитину за руку і веде його, щоб навчити ходити, але дитині постарше, який вміє триматися на ногах добре, він дозволяє йти перед собою. Тим самим, це вказує на те, що Авраам був духовно сильніше Ноя.
  • Єврейська традиція докоряє листопада за те, що він упустив випадок молити Бога про порятунок людства - на відміну від Авраама, молівшегося про порятунок жителів Содому, і Мойсея молівшегося про помилування свого народу. Пророк Ісая (Іешаягу) називає Потоп «Ноєві води» (Іс.54: 9). Автор Книги Зогар пояснює, що в цьому укладено приховане засудження Ноя, вказівка ??на те, що він з'явився причиною Потопу.

Згідно єврейському переказами, будівництво ковчега зайняло у Ноя 120 років (за однією з версій , дерева для ковчегу також були посаджені Ноєм), хоча Всевишній міг врятувати листопада одним Своїм словом або прискорити його роботу чудесним чином. Це пояснюється тим, що Господь бажав дати людям можливість покаятися в гріхах і виправити свою поведінку. Сучасники листопада мали можливість спостерігати за його роботою. Коли його запитували, чим він зайнятий, Ной пояснював, що Бог виніс вирок про знищення людства, і якщо люди не схаменуться, через 120 років вони будуть знищені у водах потопу. Тим не менш, всі сміялися над Ноєм, не надаючи його словами ніякого значення.