Наши проекты:

Про знаменитості

Катерина Сієнська: биография


У її доробку міститься проповідь миру і співпраці між християнськими народами, заклик до їх об'єднання проти іновірців, а також проповідь хрестового походу проти невірних. Катерина Сієнська критично ставилася до багатства і мирським інтересам церкви. Вона протиставляла формальним церковними правилами особисте, внутрішнє благочестя. Її умонастрої наочно характеризує уривок листа, адресованого дружині знайомого кравця:

Дослідники пишуть про її творах, що до кінця XIV століття вона завершила справу перетворення італійської мови в літературний, розпочате Данте на початку століття, довівши, що народна мова -volgare, також може бути мовою богослов'я і містики.

Вчені пишуть про властиву їй особливому типі містицизму: «Катерина Сієнська найкращим чином представляє латинський тип містицизму. Вона твердо вірила, що Бог відкривався їй у видіннях, і, по всій видимості, як раз намагалася використовувати ці бачення у досягненні практичних цілей. Саме вона безстрашно відкинула гріх клерикалів і в ім'я Бога змогла в 1376 році переконати Григорія IX повернутися до Риму з Авіньйона. Хоробрість привела її до боротьби проти гріха навіть у папство ».

Знамениті її«Листи»(всього їх 381), які Катерина з 1370 по 1380 роки посилала священикам, татам, королям і звичайним віруючим. Вони написані пристрасним елегійним мовою, рясніють яскравими біблійними образами і колоритними слівцями сієнської натовпу. Всі ці листи завершуються пристрасної формулою, що стала знаменитою:«Ісус солоденький, Ісус Любов»і часто починаються словами, нагадують слова авторів біблійних книг:«Я, Катерина, служниця і раба рабів Ісуса, пишу вам у драгоценнейшей Крові Його ... »

З листів до папи Григорія IX:

n

« Я хочу, щоб ви були таким добрим пастирем, що якщо б у вас було сто тисяч життів, ви були б готові віддати їх все на славу Божу і задля порятунку творінь ... Мужньо і як людина мужній слідуючи за Христом, намісником Якого ви є ... Отже, сміливіше, отче, і відтепер геть нехтування! »( 77. 185). «Кажу вам від імені Христа ..., що в сад святої Церкви ви приносите смердючі квіти, повні нечистоти і пожадливості й роздуті гординею, тобто злих пастирів і володарів, які отруюють і псуються цей сад ... Я кажу вам, отче в Ісусі Христі, щоб ви швидко прийшли, як лагідна вівця. Дайте відповідь на заклик Святого Духа, до вас звернений. Я кажу вам ..., приходьте, приходьте і не чекайте часу, тому що час не чекає вас »(П. 206).

n

У її листах впадає в очі насамперед часте і наполегливе повторення слів: «я хочу». Крім того, вона, як би втілюючи Церква - Наречену і Мати, Катерина наполегливо просить Первосвященика бути для неї «безстрашним чоловіком».

Богословська «Книга божественної доктрини» («Діалоги про божественне провидіння», 1378), була продиктувала нею учням, як вважається, в стані містичного екстазу. Якщо точніше, вона почала диктувати її учням в жовтні 1377, повернувшись з Риму, куди переїхав тато, і обгрунтувавши в Рокка д'Орчія в 20 милях від Сієни. За іншими вказівками, до цього моменту вона вже навчилася писати, і створила книгу, на відміну від листів, власноруч. Книга була закінчена 9 жовтня 1378.

Це твір в порівнянні з листами має більш витриманий літературний стиль. Як пишуть дослідники: у порівнянні з багатьма пізнішими містиками вона досить стримана, навіть схоластично, поєднуючи з цим енергійність і парадоксальність. Звичайний для містиків порив до смирення вона висловила словами, приписаними до Бога:«Катерина, Я є Той, Хто Є; ти є та, кого немає».